De enige textielverwerker met een volledig circulair proces

Wolkat is de enige textielverwerker ter wereld met een volledig circulair proces: van de inname bij gemeenten en winkels tot de feitelijke recycling en het maken van nieuwe materialen en producten. En door ons geautomatiseerde proces, kunnen we onze opdrachtgevers tot achter de komma laten zien wat er in iedere stap van het proces met ons textiel gebeurt. 

R-ladder

Op vier niveaus de best mogelijke waarde in de keten

De R-ladder is een veelgebruikt model met strategieën om te komen tot een circulaire economie. Deze ladder heeft zes tredes die verschillende strategieën van circulariteit weergeven. Met ons proces garanderen we op vier tredes de best mogelijke waarde in de keten: Reduce, Reuse, Recycling en Recreate.

Reduce

We zamelen afgedankt textiel in door samen te werken met partners en te investeren in nieuwe concepten. 

De eerste stap in het proces is het optimaliseren van waarde door de juiste verzameling van afgedankt textiel. Door afgedankt textiel als waardevol product of grondstof te zien, is de eerste winst al behaald. Onder ingezameld textiel valt veel meer dan alleen kleding. Zo dragen wij ook zorg voor gordijnen, bedtextiel, knuffels, schoenen en nog veel meer. 

Reuse

77% van alle textiel dat we inzamelen is herbruikbaar.

In de tweede stap van het proces sorteren we het ingezamelde textiel in twee stromen: in de eerste stroom sorteren we op hergebruik. 50% bestaat uit herbruikbare kleding en 12% uit schoenen. Dit leveren we door aan tweedehandswinkels en groothandels voor markten en export wereldwijd. De overige 15% is geschikt voor hergebruik van materiaal en wordt toegepast in onder andere poetslappen, vulling voor kussens en beddengoed.

0
%

50% van alle ingezamelde kleding is geschikt voor de tweedehands markt. Dat betekent dat iemand anders er weer jaren plezier van kan hebben. 

We sorteren ingezameld textiel in 250 categorieën. 

De tweede stroom in het sorteerproces bestaat uit textiel waarvan hergebruik niet meer mogelijk is. Dit textiel gebruiken we als grondstof voor recycling en de vervaardiging van nieuwe producten. In totaal sorteren we textiel in 250 verschillende categorieën.

Ieder stuk textiel wordt met de hand gesorteerd en opgesplitst in verschillende categorieën, waaronder: compositie, A-keus, B-keus en kleur. Door op kleur te sorteren hoeven we geen kleurstoffen toe te voegen tijdens de recycling en houden we ons proces zo duurzaam als mogelijk.

Recycling

We hanteren het schoonste recyclingproces zonder gebruik van water, chemicaliën of verfstoffen.

De derde stap in ons proces is de recycling van gebruikt textiel. Bij Wolkat passen we mechanische recycling toe. Dit is het schoonste recyclingproces waarbij gebruikt textiel wordt verwerkt en omgezet in nieuwe materialen met behulp van mechanische technieken. Het omvat het sorteren, versnipperen en herverwerken van textielafval tot vezels. Deze gebruiken we om nieuwe garens, stoffen en producten te maken.

0
%

19% van het door ons ingezameld textiel is geschikt voor recycling.

Recreate

Een complete collectie aan duurzaam gerecyclede garens, stoffen en producten.

In de vierde en laatste stap van ons proces richten we ons op het creëren van nieuwe producten (Re-create). In onze eigen spinnerij spinnen we nieuwe garens in diverse diktes en kwaliteiten. Daarvan weven wij en onze afnemers weer stoffen die we vervolgens gebruiken voor de productie van kleding, dekens, tassen en andere producten. Zo zorgen we voor een complete collectie aan garens, stoffen en producten die op die manier 100% duurzaam gerecycled zijn. 

Naast garens, stoffen en eindproducten maken we ook non-wovens.

Non-wovens, beter bekend als vilt, worden gebruikt als matrasvulling, isolatiemateriaal in auto’s en de meubelindustrie. Zelfs het materiaal van de ritsen en knopen in kleding die wordt ingeleverd, wordt opnieuw gebruikt.

Een deel van onze non-wovens wordt toegepast binnen de auto- en meubelindustrie.

Een ander deel wordt verwerkt in matrassen, kussens en isolatiematerialen.

Restmaterialen uit ons proces, zoals knopen en ritsen, vinden hun weg in de water- en wegenbouw.

Ons percentage restafval is op dit moment nog maar 4% en daarmee lopen we ver vooruit.

Join the circle

Bij Wolkat veranderen we afgedankt textiel in nieuwe, bruikbare grondstoffen. Dat gaat het beste als iedereen meedoet. Jij ook? Samen maken we de cirkel rond.

Contact

Wolkat maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.