Veel gestelde vragen

OVER WOLKAT

Op dit moment zamelt Wolkat textiel in via gemeentes en in winkels in Nederland, België en Denemarken.

De Wolkat fabrieken bevinden zich in Tanger, Marokko. Waarom we daar zitten kun je lezen in de blog “Marokko, waarom daar”

Op de R&D afdeling werken we aan de verbetering van ons sorteerproces, mechanische recycling proces en productieproces. We ontwikkelen en verbeteren onze garens, stoffen en producten. Ook zijn we betrokken bij (Europese) projecten en wetgeving-ontwikkeling over circulair textiel.

Mocht je interesse hebben om met Wolkat samen te werken, dan kunnen we altijd eens kennis maken en kunnen we onze locatie en showroom in Tilburg laten zien. Bij een gevestigde en langdurige samenwerking zijn klanten ook welkom bij onze locaties in Marokko. Dit kunnen we helaas niet bij elk contact of bij elke klant doen ivm tijd en verstoring van onze productie.

Je kunt je textiel deponeren in een textielcontainer in jouw gemeente. Wolkat kan helaas niet van elke individu apart het textiel aannemen.

Op dit moment hebben we helaas geen stage- of afstudeerplekken beschikbaar. Mocht dit in de toekomst wel zo zijn, dan laten wij het weten.

De facturen kunt u sturen naar administratie@wolkat.com.

OVER ONS PROCES

Wolkat maakt in het mechanische recycling proces geen gebruik van verfstoffen en water. Daarnaast gebruiken we niet herdraagbaar textiel als input materiaal.

Wolkat beheerst zelf de stappen van de inzameling van postconsumenten textiel t/m de verwerking tot een nieuw garen. Dit gebeurd in onze eigen fabrieken in Nederland en Marokko. Dit is een transparant proces en we kunnen daarom goed laten zien wat er met het textiel gebeurt.

Nadat we de herdraagbare kleding en openloop en clos4d loop producten hebben uit gesorteerd blijft er nog zo’n 4 % restafval over. Dit zijn plastic zakken of nat en zeer gecontamineerd textiel. De verdeling tussen herdraagbaar, recycling en restafval kun je terugvinden onderaan deze pagina: https://wolkat.com.

OVER ONZE PRODUCTEN

Wolkat maakt veelal geweven en gebreide producten zoals tassen, theedoeken, schorten, kussenslopen en kleding. Via deze link kun je de producten vinden die we vast in de collectie hebben: https://products.wolkat.com/#Collectie.

Wolkat recycled post-consumenten textiel dat niet geschikt is voor de tweedehands markt. We vervezelen dit materiaal en mengen het met andere vezels om het garen sterk genoeg te maken. Ons product is dus niet 100% circulair maar wel gedeeltelijk.

In principe werk Wolkat Business to business , we werken samen met o.a. Zeeman en Nike, dus we verkopen niet direct producten aan consumenten. Er is in december 2023 een winkel geopend waar we wat van onze restpartij-producten verkopen. Zie https://weightogo.nl/winkel/

VOOR GEMEENTEN

Wolkat biedt gemeentes een transparant inzamelsysteem waarbij we per inzameling kenbaar maken hoeveel % we kunnen uitsorteren voor hergebruik, voor recycling en als restafval overhouden. Daarnaast verwerken we de ingzamelde goederen zo circulair mogleijk waarbij we de R-Ladder in acht nemen.

Dit verschilt per gemeente en ligt aan de kwaliteit van de ingezamelde goederen.

Wolkat beheerst zelf de stappen van de inzameling van postconsumenten textiel t/m de verwerking tot een nieuw garen. Dit gebeurd in onze eigen fabrieken in Nederland en Marokko. Dit is een transparant proces en we kunnen daarom goed laten zien wat er met het textiel gebeurt.

Wolkat biedt vooralsnog geen sociale werkplekken. 

VOOR MERKEN

Wolkat is het enige bedrijf ter wereld die de verschillende stappen aan bied in de circulaire textielketen, van inzameling tot het aanbieden van circulaire producten die weer verkocht kunnen worden in de winkel.

Wolkat verkoopt alleen business to business. Meestal levert Wolkat een geassembleerd textiel product maar in sommige uitzonderingen ook garen of textiel.

Door de jaren lange ervaring met het circulair verwerken van textiel kan Wolkat adviseren en assisteren in het maken van circulaire producten.

Wolkat kan hier zeker bij helpen, doordat wij zowel de inzameling van afgedankt textiel kunnen verzorgen als ook het aanbieden van producten met gerecyclede content.

VOOR RETAILERS

Wolkat kan voor retailers een circulaire partner zijn die zowel de inzameling van afgedankt textiel verzorgt in de winkel als ook het leveren van producten met circulair gerecycled content. De circulaire producten kunnen weer verkocht worden inde winkel van de retailer.

Drop & Loop is onderdeel van de Wolkat groep en verzorgt de inzameling van afgedankt textiel in (retail) winkels.

Wolkat kan circulaire producten leveren die verkocht kunnen worden in uw winkel. De producten die wij standaard in het assortiment hebben zijn te vinden via: https://products.wolkat.com/#Collectie . Voor grotere oplages kunnen er ook custom made producten ontwikkeld worden.

Wolkat kan hier zeker bij helpen, doordat wij zowel de inzameling van afgedankt textiel kunnen verzorgen als ook het aanbieden van producten met gerecyclede content.

OVER PARTNERSHIP

Wolkat heeft een samenwerkingsverband met Hogeschool Saxion in Enschede.

Wolkat werkt samen met Midwaste. Midwaste is een coöperatieve vereniging van veertien regionale afval- en reinigingsbedrijven die samen bijdragen aan de circulaire economie, met als doel een substantiële bijdrage te leveren aan de VANG-doelstellingen en mate van hergebruik. Dienstafnemers en strategische partners spelen hierbij een belangrijke rol. 

Wolkat zorgt ervoor dat het door Midwaste ingezamelde textiel wordt hergebruikt, of op een zo duurzaam mogelijke manier wordt gerecycled of verwerkt. Wolkat geeft Midwaste volledige transparantie in deze processen. 

Nee.

Wolkat werkt samen binnen een internationaal netwerk van textielproductiebedrijven en doet mee aan verschillende Europese samenwerkingen zoals Rehubs en ACPE.

Wolkat maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.