Koploper in Europa als circulaire verwerker van textiel

Bij Wolkat houden we ons bezig met de circulaire verwerking van afgedankt textiel. We willen toe naar een wereld waarin we het niet meer hebben over textielafval, maar over grondstoffen. Wolkat is de enige textielverwerker ter wereld met een volledig circulair proces. En in 2025 willen we koploper in Europa zijn als circulaire verwerker van textiel.

Vooroplopen is initiatieven nemen en daar anderen bij betrekken.

De circulaire textielverwerker van Europa

In Nederland is Wolkat al dertig jaar toonaangevend. En Nederland is op zijn beurt weer koploper in Europa op het gebied van inzameling en verwerking van textiel. Sinds 2020 bestaat er een Europees actieplan met maatregelen om de textielindustrie circulair te maken en recyclingprocessen te verbeteren. Op die manier wordt binnenkort normaal wat voor ons allang de gewoonste zaak van de wereld was. Daarom neemt Wolkat ook zelf initiatieven voor het versnellen van de circulaire textielindustrie. En daar willen we zoveel mogelijk eensgezinde partijen in Europa bij betrekken.

Samen met eensgezinde partijen in Europa willen we werken aan onze missie: een wereld zonder textielafval.

Wolkat Group

Wolkat is een familiebedrijf. Vanuit onze hoofdvestiging in Tilburg coördineren we onze activiteiten door heel Europa.

Wolkat is een familiebedrijf dat al sinds de oprichting zijn hoofdvestiging in Tilburg heeft. Daar wordt de organisatie gerund en coördineren we de inzameling van gebruikt textiel uit Noord-Europa. Daarnaast sturen we vanuit onze hoofdvestiging verschillende bedrijven aan die samen de Wolkat Group vormen. Alle bedrijven werken samen vanuit de overkoepelende missie: Werken aan een wereld zonder textielafval.

Wolkat Sorting

Op onze hoofdlocatie in Tilburg wordt bij Wolkat Sorting alle ingezamelde textiel voorgesorteerd.

Red

Het voorgesorteerde textiel wordt bij onze vestiging Red in Marokko verder uitgesorteerd op compositie.

Momy

Bij Momy wordt de kleding verdeeld over 45 kleuren en schoongemaakt van ritsen, labels en knopen.

Wolkat Maroc

Wolkat Maroc is gespecialiseerd in het fijnhakken van textiel, het spinnen van garens en weven van stoffen.

Wolkat Fibre/Rebelco

Wolkat Fibre/Rebelco is onze organisatie voor de inkoop en het sorteren van secundaire grondstoffen voor recycling.

Conedmar

Conedmar verwerkt tweederangs textiel tot non wovens, geschikt voor de auto-, meubel, en matrasindustrie.

Sunbelts

Sunbelts is ons confectiebedrijf dat gerecyclede stoffen omvormt tot nieuwe en 100% duurzame producten.

Wolkat Products

Wolkat Products verkoopt 100% duurzaam gerecyclede producten voor de fashion-, interieur- en keukenindustrie.

Philtex Packaging

Philtex Packaging maakt verpakking voor textiel uit gerecycled polypropyleen en virgin materialen.

Drop & Loop

Drop & Loop is een nieuwe service voor retailers om kleding in te zamelen in ruil voor klantkorting.

Tanger is een echte textielstad met de juiste economische infrastructuur.

Een belangrijk deel van ons werk doen we in Tanger, Marokko. Ten eerste omdat de kennis van het proces in Marokko groot is. Daarnaast is Tanger een echte textielstad én een grote havenstad, waardoor we er de juiste economische infrastructuur vinden voor wat we doen. Ook zijn we door de arbeidskosten in Marokko in staat om kledingrecycling rendabel te houden.

Historie

Van Bakfiets tot wereldwijde textielverwerker: De duurzame reis van Wolkat

In 1948 stapte Toos van Ierland op haar bakfiets om schroten in te zamelen. Even later richtte zij in Textielstad Tilburg Wolkat op om haar diensten toe te passen op het hergebruik van lompen, metalen en papier. In de jaren die volgden groeide Wolkat en werd de focus verlegd naar textielinzameling en textielrecycling.

In 1990 specialiseerde Wolkat zich in gerecyclede textielvezels. Dit leidde tot de oprichting van enkele fabrieken in Marokko. Van 1995 tot 2004 werden kennis en diensten rondom hergebruik en recycling van textiel verder ontwikkeld. In 2004 startte Wolkat met het maken van eigen garens, stoffen en producten. Sindsdien zijn we de enige duurzame textielverwerker ter wereld die sorteert, spint en weeft onder één dak. Met de inmiddels vierde generatie van de familie coördineert Wolkat haar activiteiten door heel Europa en werkt het voor opdrachtgevers over de hele wereld.

Join the circle

Bij Wolkat veranderen we afgedankt textiel in nieuwe, bruikbare grondstoffen. Dat gaat het beste als iedereen meedoet. Jij ook? Samen maken we de cirkel rond.

Contact

Wolkat maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.