Marokko, waarom daar?!

Wolkat is een familiebedrijf dat in 1948 te Tilburg is opgericht. Vandaag de dag is dit Brabantse familiekarakter er nog altijd en werk ik samen met dochter, moeder en vader aan de ontwikkeling van onze gerecyclede producten. Er is echter ook behoorlijk wat veranderd sinds 1948; zo is er naast de locatie in Tilburg sinds 1995 een Wolkat-productielocatie in de Noord-Marokkaanse kustplaats Tanger bijgekomen. Vaak krijgen we de vraag: waarom daar? Nou, daar zijn verschillende redenen voor.

Ten eerste is het de strategische ligging van de stad. Tanger heeft een grote haven, waar de schepen met het afgedankte textiel makkelijk naartoe kunnen varen vanuit de Rotterdamse of Antwerpse haven. Als daar het textiel op kleur en grondstof gesorteerd is, wordt het vervolgens naar de Wolkat-fabriek in de stad gebracht. Daar wordt het textiel onder één dak tot nieuw eindproduct verwerkt: eerst van jouw afgedankte trui tot een recyclet garen, en vervolgens door middel van weven tot een nieuw textiel. Eenmaal in Tanger aangekomen wordt het afgedankte textiel dus maar kort getransporteerd, waarna het op één en dezelfde plek van begin tot eind verwerkt wordt. Bij veel andere textielproducenten gaat dit anders; ken je bijvoorbeeld dit artikel van de BBC over de reis die een fast-fashionjurk aflegt[1]? Naast het besparen van transportkosten en CO2-uitschoot is het hebben van alles onder één dak voor Wolkat praktisch handig; als de wever bijvoorbeeld een probleem heeft met een garen, kan hij even naar de spinafdeling lopen en daar direct informeren naar wat er gebeurd is.

Daarnaast zijn er steeds meer kledingmerken die hun productie (gedeeltelijk) verplaatsen naar Tanger, dat ook wel de poort naar Europa wordt genoemd[2]. Als de stoffen van Wolkat verwerkt moeten worden tot een tas of kledingstuk zijn er als gevolg hiervan genoeg lokale bedrijven die dit goed kunnen, en is er via deze bedrijven voor Wolkat gelijk de connectie met de kledingmerken.

Naast de strategische ligging speelt, zoals – helaas – wel vaker, het financiële plaatje een belangrijke rol in de keuze om in Tanger te produceren, en niet zoals van oudsher in Tilburg. In het proces van mechanische recycling zijn veel mensenhanden nodig: zoals eerder omschreven sorteert Wolkat het te recyclen textiel op kleur en grondstof, hetgeen onze getrainde medewerkers allemaal met de hand doen. Doordat de loonkosten in Marokko lager liggen dan in Nederland en andere landen in Europa, kan Wolkat na dit arbeidsintensieve recyclingsproces alsnog garens en textielproducten leveren die kunnen concurreren met non-gerycyclede textiele materialen die door concurrenten in bijvoorbeeld Azië geproduceerd worden. Waar veel kledingmerken of interieurmerken duurzaam willen worden, blijft voor de producent en de consument de prijs altijd een belangrijke drijfveer om wel of niet te kiezen voor een duurzamer product. Door de kostprijs van onze producten lager te houden, kan Wolkat mee doen op de competitieve wereld-textielmarkt.

En tuurlijk, als je het ons zou vragen zouden wij ook liever het gehele proces van afgedankte spijkerbroek naar gerecyclede spijkerbroek in Tilburg of Nederland uitvoeren en lokaal, en daarom nog duurzamer, ons textiel recyclen. Helaas is dat met de huidige Nederlandse arbeidskosten (nog) niet rendabel voor Wolkat.  



[1] https://www.bbc.com/news/business-39337204 , BBC, 2017 
[2] https://www.supplychainmagazine.nl/fast-fashion-komt-steeds-vaker-marokko/ Supply chain magazine, 2017